Na jarenlange discussies heeft het Rijk besloten het bovenregionale bedrijventerrein Hoeksche Waard niet te ontwikkelen. Mits alternatieve locaties de vraag op kunnen vangen. Het enige nieuwe bedrijventerrein van Dordrecht bleek een alternatief. Een flinke extra ruimteclaim. Terwijl de regio al krap in z'n jasje zit. Mede daarom waren de andere (semi)overheden bereid om mee te investeren.
Binnen een half jaar hebben we een maatregelenpakket ontwikkeld ter waarde van 57 miljoen euro. Zo heeft Dordrecht de kans gegrepen. Door zélf de businesscase te ontwikkelen. Door het gedachtegoed van het Rijk slim toe te passen. Door de koppeling van 65 ha nieuw terrein aan de herstructurering en aan de Zeehaven. Door de benodigde partijen goed te betrekken en zich verantwoordelijk te laten voelen. Dordrecht krijgt 35 miljoen euro van Rijk, Provincie en Havenbedrijf Rotterdam voor de realisatie.
Inventarisatie van het gebied en de huidige plannen door stedenbouwkundige experts gaf inzicht in beschikbare en geschikte ruimte. Het marktonderzoek gaf de prognoses en de wensen van de bovenregionale bedrijven in beeld. En daarmee de gewenste vestigingscondities. In gezamenlijke exercities met externe bureaus en interne medewerkers kwamen we op basis van deze inzichten tot een pakket aan maatregelen. Ruimtelijke maatregelen die het gebied niet alleen aantrekkelijk maken voor de bovenregionale markt. De maatregelen geven ook een enorme kwaliteitsimpuls aan de bestaande terreinen. Van claim naar kans.
Opzet en projectleiding businesscase, voorbereiding en begeleiding interactieve interne sessies, tussenpresentaties aan benodigde partijen, finale presentatie aan ondertekenaars Bestuurlijke Overeenkomst WDO, waaronder Minister van der Hoeven. Inzet en begeleiding stedenbouwkundig en economisch bureau, verantwoording aan lokale en regionale bestuurders, ontwikkeling onderhandelingen en ondersteuning wethouder, inhoudelijke input om te komen tot de beschikkingen. Beleid enzo.