Op initiatief van de zes gemeenten uit de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal kwamen voor het eerst op grote schaal vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten uit de hele regio bij elkaar om over dit onderwerp te discussiëren. Met de komst van onder meer de Participatiewet wordt veel gevraagd van gemeenten en bedrijven in het creëren van werkgelegenheid. Het programma bestond uit workshops over onder meer sociaal ondernemen, aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven, sociaal-economische samenwerking en praktische voorbeelden van geslaagde leerwerkarrangementen. De vraag was om invulling te geven aan de WERKshop ‘Integraal Platform: succesvolle acties voor ondernemend leren en werken’, vanuit de ervaring als initiator en coördinator van het Platform Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt in Leidschendam-Voorburg.
Hoe bouw je een stevig platform? Met houten modelbouw blokken hebben de deelnemers gestreden om de prijs voor het stevigste platform. Tijdens het bouwen kwamen de voorwaarden aan de orde. Team A bouwde een platte netwerkstructuur (zoals het stratenpatroon van Manhattan), waarbij het gaat om snelle contacten, thema’s leidend zijn, twee trekkers verantwoordelijk zijn per thema die via ‘springplankjes’ interventies kunnen plegen. Team B bouwde een stevig en laag platform (maar niet al te laag ‘om natte voeten te voorkomen’) met dwarsverbanden en niet alleen toegankelijk voor platformdeelnemers, maar drempelvrij voor de hele gemeenschap (terug te zien in hellingbanen). Gezamenlijk werd het tweede team als winnaar gekozen vanwege met name het robuuste karakter.
Om een gevoel te krijgen welke acties wel werken in een samenwerkingsverband van overheid, ondernemers en instanties zijn een aantal recent afgeronde acties voorgelegd aan de deelnemers. Met rode en groene kaarten konden zij aangeven of zij dachten dat acties wel of niet geslaagd waren. Kenmerken voor geschikte acties in platformverband zijn: kortlopend (maximaal een half jaar), samenwerking tussen partijen, concrete en zichtbare resultaten. Succesvolle resultaten van acties op het gebied van ondernemend leren en werken zijn onder meer een door leerlingen ontwikkelde smartphone-applicatie voor een kinderopvangorganisatie, een ambassadeursnetwerk om maatschappelijk ondernemerschap bij bedrijven te stimuleren, en een training ‘netwerken’ voor MBO-leerlingen waarbij ze de opgedane kennis in praktijk brengen tijdens netwerkborrels van ondernemers.
Het bedenken en begeleiden van een WERKshop over de succesfactoren van een integrale aanpak van onderwijs en arbeidsmarkt. Het schrijven van een wervende tekst om deelnemers te verleiden mee te doen. Het geven van een inleiding en presentatie, het activeren, stimuleren en begeleiden van deelnemers bij het bouwen van hun ideale platform en de analyse en prijsuitreiking. En optreden als quizmaster bij de interactie over geslaagde en niet geslaagde acties en bijbehorende succesfactoren. Beleid enzo.