De toeristisch-recreatieve sector ontwikkelt zich zowel provinciaal als regionaal als een kansrijke groeisector. Zoals in het coalitieakkoord van Leidschendam-Voorburg is benoemd, levert recreatie en toerisme ook binnen deze gemeente een belangrijke bijdrage aan het economisch klimaat. Daarnaast is er nog een groot potentieel aan bezoekers. Tot nu toe was er nog geen integraal beeld van de activiteiten en ingrediënten op het gebied van recreatie en toerisme in Leidschendam-Voorburg. Daarom is besloten om een visie op te stellen voor recreatie en toerisme, samen met lokale partners in de toeristisch recreatieve sector. De visie moet wel kort en bondig zijn, niet groter dan ‘een placemat’, en wordt periodiek door vertaald in een actieplan.
Start was het ordenen van al het bestaande materiaal en het bij elkaar brengen van alle lopende projecten, activiteiten en doelstellingen op het gebied van recreatie en toerisme en aanverwante sectoren binnen de gemeente. Dat leverde een tabel op van 8 meter lang en 30 centimeter breed, wat aangeeft dat er veel gebeurt terwijl samenhang ontbrak. Samen met een plan van aanpak vormde dit schema de basis voor gesprekken met de betrokken wethouder over de gewenste koers. In een concept visie is focus aangebracht door de inzet op hoofdlijnen weer te geven, samen met doelstellingen, kern- en belevingswaarden, de positionering, bestaande iconen en kernactiviteiten. Voorstel was om in te zetten op twee ambities: eerst de basis op orde te brengen van het vrijetijdsaanbod en dan grotere bekendheid geven door promotie rond de iconen. Voor het eerste actieplan zijn lopende acties gescreend, geselecteerd, gepositioneerd, aangescherpt en geprioriteerd en zijn nieuwe acties toegevoegd.
De concept visie en het actieplan zijn getoetst in het veld via een interne sessie bij de gemeente en een externe sessie met veertig ondernemers op het gebied van recreatie en toerisme. Zij konden de plannen aanscherpen door erop te tekenen en te schrijven op de wand. In een spelvorm is ‘kruisbestuiving’ geactiveerd om de deelnemers te inspireren voor het bedenken van nieuwe acties en activiteiten. Bijzondere combinaties van kernwaarden en iconen (op bierviltjes) en prikkelende vragen (op bordjes) op tafel leverde leuke ideeën op, zoals natuurspeeltuinen in winkelgebieden, beelden van de gemeente op trams en bussen en het toepassen van iconen op reiswebsites. De inbreng van de ambtenaren en ondernemers is verwerkt in een definitieve visie en actieplan en beide zijn ze vastgesteld.
Het ontwikkelen van een visie recreatie en toerisme op een beeldende manier, resulterend in een aansprekende digitale folder. Het ontwikkelen van een plan van aanpak. Het coachen van een trainee bij het ontwikkelen van het bijbehorende actieplan via brainstorms over diverse manieren van prioriteren en besluitvorming. Het organiseren, vormgeven en begeleiden van een interne en een externe sessie om de visie en een aanzet voor het actieplan te toetsen in het veld. Het verwerken van de uitkomsten van de sessies in een definitieve visie en actieplan en het presenteren aan bestuurders en de raad. Het regelmatig voeren van gesprekken met de wethouder over de inhoud en het proces om te komen tot een succesvolle vaststelling. Beleid enzo.