De gemeente heeft economie als speerpunt benoemd. Vier wethouders met economische onderwerpen in hun portefeuille willen een integrale impuls geven op het gebied van economie, onderwijs en arbeidsmarkt, in samenwerking met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven wenst ook een meer integrale aanpak en wil graag intensiever meedenken en doen. De samenwerking met de KvK en het MKB verliep stroef. Er was behoefte aan een frisse start. Een nieuwe gezamenlijke agenda, concrete resultaten en een overlegstructuur waarbij de huidige overlegvormen en taskforces worden geïntegreerd.
Ontwikkeling van een nieuwe structuur, een opschaling van de 'oude' Taskforce Economie naar een breder Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt. Met een onafhankelijke coördinator die helpt inhoud te geven en de uitvoering aanjaagt. De partijen worden vertegenwoordigd door gedreven personen met visie, zeggenschap, daadkracht en invloed: bestuurders van instanties, bedrijven en ondernemersorganisaties. Op basis van een gezamenlijke 'Agenda Economie, Onderwijs en Arbeidsmarkt 2011-2014' met concrete doelstellingen, kiezen de platformleden jaarlijks thema's waar ze op in willen zetten. Per thema wordt samen met hun achterban een Actieplan ontwikkeld en uitgevoerd. In 2011 waren de thema's: bedrijfsruimte, vermindering regeldruk, re-integratie en innovatie. In 2012 verdubbelde het aantal thema's.
De platformleden ontmoeten elkaar een aantal keer per jaar op verschillende locaties om de voortgang, de resultaten en actualiteiten te bespreken. In thematische bijeenkomsten is ruimte voor overheid en bedrijfsleven om samen kennis te delen, discussies te voeren, activiteiten af te stemmen, ideeën te genereren en strategieën te ontwikkelen. Vorming en uitvoering van een gezamenlijk Actieplan en voeding voor gemeentelijk beleid. De nieuwe structuur biedt meer ruimte voor het bedrijfsleven voor het nemen van verantwoordelijkheden en het adopteren van activiteiten. Naast haar rol als klankbordfunctie voor de gemeente. Binnen en buiten de gemeentelijke organisatie ontstaat betere integrale afstemming en een zichtbare vertaling in gemeentelijk beleid en projecten.
Het ontwikkelen van een nieuwe organisatie- en werkstructuur voor het Platform Economie, Onderwijs & Arbeidsmarkt. De platformleden helpen om samen met hun achterban een Agenda en een Actieplan te ontwikkelen, het organiseren en begeleiden van interactieve sessies en het vertalen van de uitkomsten in acties, beoogde resultaten en aanpak. Tevens het coördineren en aanjagen van de uitvoering, door mensen te binden en te activeren en het voortdurend actualiseren van de stand van zaken. Daarnaast het oppakken van die thema's die het werk van gemeentelijke afdelingen overschrijden, zoals (zorg)innovatie. In 2012 is het actieprogramma groter. Nu de structuur staat en het bedrijfsleven steeds meer werk oppakt, blijkt een vergelijkbare inzet voor de coördinatie te voldoen. Beleid enzo.
Meer >