Door halvering van de gemeentelijke subsidie voor de theaters waren de theaterbesturen van het voormalige Theater Camuz in Leidschendam en het theater de Tobbe in Voorburg genoodzaakt zich te fuseren. Hun gezamenlijke voorstel aan de gemeente om samen verder te gaan in het theater in Voorburg viel niet goed en die reactie viel weer niet goed bij de theaterbesturen. Drie horeca ondernemers uit Leidschendam namen het initiatief tot het maken van een businessplan voor een doorstart van het theater in Leidschendam. Het initiatief werd gewaardeerd, maar er werd getwijfeld aan de haalbaarheid van het plan. De vraag vanuit de gemeente was om het proces te begeleiden om in een tijdsbestek van drie weken met de betrokken partijen (gemeente, theaterbesturen, culturele ondernemers en ondernemersvereniging) in een ‘werkgroep’ tot een gezamenlijke oplossingsstrategie te komen. Een laatste kans.
Als neutrale procesbegeleider meteen de vertegenwoordigers van de partijen telefonisch uitgenodigd voor een eerste meeting op locatie: het theater in Leidschendam. De verschillende verhalen en visies toonden aan hoe gevoelig de situatie lag, maar de bereidheid om te komen was er. De eerste bijeenkomst was een weergave van de ‘verziekte’ sfeer door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden en de emoties liepen hoog op. Door ‘gewoon’ te starten met het opstellen van een document met een gezamenlijke strategie. Gesprekken, discussies en suggesties voor oplossingen leidde in de weken erna tot aanscherping en aanpassingen. Zo ontstond er in stapjes een gedragen document met opties om voor te leggen aan het gemeentebestuur.
De inzet van een tweede zelfstandig adviseur op het gebied financiën van culturele initiatieven maakte het voorstel compleet en hielp tegelijkertijd de ‘nieuwe’ culturele ondernemers om hun businessplan te verbeteren en haalbaar te maken. De nieuwe theaters Ludens in Voorburg en Het Veur Theater in Leidschendam hebben nu een op elkaar afgestemd programma en werken samen op het gebied van promotie. De culturele ondernemers krijgen twee jaar de kans om het theater in Leidschendam op de rit te krijgen met een tijdelijk verlaagde huur en ze mogen de achtergebleven technische apparatuur van het Ludens theater gebruiken.
Procesbegeleiding, inzet financieel adviseur (Paul Janssen), voorbereiding en gespreksleider (en scheidsrechterrol) bij de bijeenkomsten, strategisch adviseur voor de betrokken partijen en auteur van het uiteindelijk gezamenlijk gedragen financieel en haalbaar voorstel om beide theaters open te houden. Beleid enzo.