Om bewoners in de wijken meer ruimte te geven om zich in te zetten voor de leefbaarheid wil de gemeente Leidschendam-Voorburg een nieuwe wijkaanpak introduceren, waarbij zij zelf activiteiten bedenken en uitvoeren binnen een ‘wijknetwerk’. De huidige wijkplatforms en wijkagenda’s zijn niet langer geschikt om betrokkenheid van bewoners te stimuleren. Voor de transformatie naar de nieuwe aanpak is een verandertraject nodig, te beginnen in vier ‘aandachtswijken’.
Per wijk zijn drie sessies georganiseerd tijdens de reguliere wijkplatform-overleggen: een ‘omdenksessies’, een vervolgsessies ‘projectplannen maken’ en een afsluitende sessies ‘start uitvoering’. Na een introductie en interactie over de transformatie naar de nieuwe werkwijze in de wijk is per wijk de basis gelegd voor een actieplan. Uit alle ideeën van bewoners over thema’s en opgaven in de wijk is op een interactieve manier gezamenlijk een selectie gemaakt op basis van uitvoerbaarheid (mate van invloed en mate van realiteit). In groepsverband zijn projectplannen ontwikkeld met per activiteit het beoogde resultaat, de aanpak en wie begint met de uitvoering. De projectplannen zijn vertaald in een actieplan per wijk, die zijn gepresenteerd aan de wethouder en vervolgafspraken zijn gemaakt.
De ervaringen van de sessies vormden de basis voor het plan van aanpak voor de uitvoering van de nieuwe wijkaanpak, waarbij de nieuwe rol van de gemeente vorm heeft gekregen. De bewoners en instellingen zien hun eigen ideeën terug in de actieplannen per wijk, waarbij zij zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. De gemeente zet wijkregisseurs om hen te ondersteunen waar nodig en mogelijk en zij hebben een ‘aanjaagfunctie’. Opvallend was dat de door de bewoners bedachte acties relatief weinig financiële ondersteuning vragen. Het gaat met name om betaalde professionele inzet en materiaalkosten van materialen die in meerdere wijken gebruikt kunnen worden.
Het opzetten, voorbereiden en begeleiden van de ‘omdenksessies’, de vervolgsessies ‘projectplannen maken’ en de afsluitende sessies ‘start uitvoering’ van vier Wijkplatforms. Het vertalen van de opbrengsten in een actieplan per wijk en een inventarisatie van de financiële gevolgen voor de gemeente. Brainstormen met de wijkmanagers over de structuur van de nieuwe wijkaanpak, de consequenties voor de inzet van de gemeente (menukaart), de besluitvorming en de communicatie. Het schrijven van notities en het presenteren van de resultaten bij een openraadhuisavond. Beleid enzo.